Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΙΟΥ ΣΕ 25 ΧΩΡΕΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.


ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΙΟΥ ΣΕ 25 ΧΩΡΕΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.



"Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ εγκρίνει την άμεση απαλλαγή από την υπηρεσία χρέους για 25 επιλέξιμες χώρες χαμηλού εισοδήματος"


Το ΔΝΤ εγκρίνει χρηματοδότηση σε 25 χώρες από το Καταπίστευμα  Περιορισμού και Ανακούφισης Καταστροφής  



Ουάσινγκτον, DC - Η Εκτελεστική Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την ελάφρυνση για την εξυπηρέτηση του χρέους για 25 χώρες μέλη που είναι επιλέξιμες για υποστήριξη από το Καταπίστευμα Περιορισμού και Ανακούφισης Καταστροφής ( Catastrophe Containmentand Relief Trust -CCRT): άλλες 4 χώρες αναμένεται να ζητήσουν τέτοια ανακούφιση τις επόμενες εβδομάδες. Η έγκριση επιτρέπει την εκταμίευση επιχορηγήσεων από το CCRT για αποπληρωμή του συνολικού χρέους που οφείλεται στο ΔΝΤ τους επόμενους έξι μήνες, με πιθανές επεκτάσεις, έως το πολύ δύο έτη από τις 14 Απριλίου 2020, υπό την προϋπόθεση ότι διατίθενται επαρκείς πόροι επιχορήγησης. Η αρχική ανακούφιση που δόθηκε σε αυτές τις χώρες ανέρχεται σε 157,1 εκατομμύρια SDR-Ειδικά Τραβηχτηκά Δικαιώματα (213,4 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Η υπηρεσία ανακούφισης από το χρέος θα απελευθερώσει τους λιγοστούς οικονομικούς πόρους που τώρα μπορούν να κατευθυνθούν προς ζωτικής σημασίας ιατρικές και άλλες προσπάθειες ανακούφισης, ενώ αυτά τα μέλη καταπολεμούν τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Οι 25 επιλέξιμες χώρες δεν αναφέρονται στην έκθεση
Επίσης ούτε οι επόμενες 4 χώρες αναφέρονται.


Ο Διευθύνων Σύμβουλος ξεκίνησε μια επείγουσα προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων που θα επέτρεπε στο CCRT να παρέχει ανακούφιση από την εξυπηρέτηση του χρέους για δύο ολόκληρα χρόνια, αφήνοντας το Catastrophe Containmentand Relief Trust (CCRT) επαρκώς χρηματοδοτούμενο για μελλοντικές ανάγκες. Αυτό θα απαιτήσει μίαν δέσμευση περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Οι δωρητές έχουν ήδη αυξήσει τις δεσμεύσεις και τις συνεισφορές, συμπεριλαμβανομένης μιας δέσμευσης 185 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ηνωμένο Βασίλειο και 100 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που παρέχονται από την Ιαπωνία ως άμεσα διαθέσιμοι πόροι. Άλλοι δωρητές, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και των Κάτω Χωρών, προχωρούν επίσης με σημαντικές συνεισφορές.

Στις 26 Μαρτίου, η Εκτελεστική Επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ενέκρινε μια σειρά μεταρρυθμίσεων στο Καταπίστευμα Περιορισμού και Ανακούφισης Καταστροφής (CCRT), ώστε το Ταμείο να παρέχει άμεση ανακούφιση από το χρέος στα φτωχότερα και πιο ευάλωτα μέλη του κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας covid19. Το CCRT δίνει τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να χορηγεί επιχορηγήσεις σε επιλέξιμες χώρες χαμηλού εισοδήματος για να καλύψουν τις υποχρεώσεις παροχής υπηρεσιών χρέους τους στο ΔΝΤ μετά από καταστροφικές φυσικές καταστροφές και κατά τη διάρκεια σημαντικών παγκόσμιων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Η επιλεξιμότητα για υποστήριξη CCRT περιορίζεται σε χώρες μέλη του ΔΝΤ με ετήσιο κατά κεφαλήν ΑΕΕ κάτω από τη λειτουργική διακοπή της Παγκόσμιας Τράπεζας (ή δύο φορές το όριο για τα μικρά κράτη), γενικά στις φτωχότερες και στις πιο ευάλωτες χώρες μέλη.

Αξιολόγηση εκτελεστικής επιτροπής [1]

Οι εκτελεστικοί διευθυντές αποφάσισαν, από τις 14 Απριλίου 2020, ότι η πανδημία COVID ‑ 19 είναι μια πληρούντων προδιαγραφών καταστροφή δημόσιας υγείας υπό το Καταπίστευμα Περιορισμού και Ανακούφισης Καταστροφής (CCRT) που προκαλεί σοβαρή οικονομική αναστάτωση στους συμμετέχοντες του Ταμείου. Η κρίση δημιουργεί ανάγκες ισοζυγίου πληρωμών σε κλίμακα που απαιτούν συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες να υποστηρίξει τις φτωχότερες και τις πιο ευάλωτες χώρες μέσω ουσιαστικής πρόσθετης ενίσχυσης για την ελάφρυνση των χρεών. Οι διευθυντές ενέκριναν επίσης τις τεχνικές τροποποιήσεις του οργάνου του CCRT , που θα διευκόλυνε την επιχειρησιακή εφαρμογή της παροχής βοήθειας για την ελάφρυνση του χρέους κάτω από το Παράθυρο Περιορισμού (CC).

Οι διευθυντές συμφώνησαν ότι το CCRT διαθέτει επαρκείς οικονομικούς πόρους για να παραδώσει μια πρώτη δόση επιχορηγήσεων για την ελάφρυνση της εξυπηρέτησης του χρέους και σε όλες τις 29 χώρες με εκκρεμή πίστωση στο Ταμείο που είναι δυνητικά επιλέξιμες για την βοήθεια του CCRT τους επόμενους έξι μήνες. Συμφώνησαν ότι 25 από αυτές τις χώρες που ζήτησαν τέτοια βοήθεια πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια για την εξόφληση της εξυπηρέτησης του χρέους, και ανυπομονούσαν να εξετάσουν τις αιτήσεις για βοήθεια από τα υπόλοιπα τέσσερα επιλέξιμα μέλη. 

Οι διευθυντές θα εξετάσουν το ενδεχόμενο δέσμευσης πρόσθετων δόσεων, έως ένα ανώτατο όριο δύο ετών έως τις 13 Απριλίου 2022, υπό το φως της διαθεσιμότητας πόρων CCRT στο τέλος κάθε περιόδου δόσεων. Για το σκοπό αυτό, οι διευθυντές τόνισαν τον επείγοντα χαρακτήρα της συνεχιζόμενης προσπάθειας συγκέντρωσης κεφαλαίων για να διασφαλιστεί η έγκαιρη παροχή βοήθειας στις επιλέξιμες χώρες.

Οι διευθυντές υπογράμμισαν τη σημασία της παρακολούθησης των μακροοικονομικών καταστάσεων των δικαιούχων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών τους για την αντιμετώπιση πανδημίας,  και ανυπομονούσαν για ενημέρωση από το προσωπικό προς το τέλος της αρχικής εξάμηνης περιόδου απαλλαγής από την υπηρεσία χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένοι διευθυντές τόνισαν την ανάγκη για προσεκτική ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, διασφαλίσεις και λογοδοσία, και ζήτησαν την αξιολόγηση του προσωπικού σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πολιτικών ανά χώρα και τη χρήση των πόρων για την εξυπηρέτηση του χρέους πριν από τη δέσμευση μελλοντικών δόσεων."
[1] Στο τέλος της συζήτησης, ο Διευθύνων Σύμβουλος, ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, συνοψίζει τις απόψεις των Εκτελεστικών Διευθυντών και αυτή η περίληψη διαβιβάζεται στις αρχές της χώρας. Μια εξήγηση για τυχόν πληρώσεις προϋποθέσεων που χρησιμοποιούνται στα αθροίσματα μπορεί να βρεθεί εδώ: http://www.IMF.org/external/np/sec/misc/qualifiers.htm

Το ΔΝΤ ιδρύθηκε το 1945 https://www.imf.org/en/About, ενώ είχε καθιερωθεί μαζί με την δημιουργία της Παγκόσμιας Τράπεζας το 1944. 
Διοικείται από και λογοδοτεί στις 189 χώρες που απαρτίζουν την σχεδόν παγκόσμια ένταξη. Το Διοικητικό Συμβούλιο που είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του ΔΝΤ, το οποίο συνέρχεται σε συνάντηση μία φορά κάθε έτος, αποτελείται από έναν κυβερνήτη και έναν αναπληρωτή κυβερνήτη για κάθε χώρα μέλος . Για την Ελλάδα, η οποία έχει τραβηχτηκά δικαιώματα του ύψους των 2,482 δις μετά την αύξηση του μεριδίου συμμετοχής της Ελλάδας στο ΔΝΤ στο πλαίσιο της 14ης Γενικής Αναθεώρησης των μεριδίων συμμετοχής το 2011, κυβερνήτης είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας https://www.imf.org/external/np/sec/memdir/members.aspx και αναπληρωτής κυβερνήτης ο Γιάννης Στουρνάρας.






















   




Δεν υπάρχουν σχόλια