Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εξερράγη Το Ηφαίστειο Shiveluch Στην Καμτσάτκα. Η Τέφρα Έφτασε Τα 20 Χλμ Ύψος Και Εξαπλώθηκε 500 Χλμ Β/Δ. (Foto-Vid)

 

Εικονογράφηση: Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας ΦΕΒ RAS

Στην Καμτσάτκα, το ηφαίστειο Shiveluch εξερράγη με εκτόξευση τέφρας σε ύψος 15 χιλιομέτρων. Στο ηφαίστειο έχει αποδοθεί ο υψηλότερος «κόκκινος» κωδικός κινδύνου για την αεροπορία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας του Τμήματος Άπω Ανατολής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (FEB RAS).

Αναφέρεται ότι η έκρηξη Shiveluch τη νύχτα της 11ης Απριλίου έφτασε στο παροξυσμικό στάδιο – η ροή των πυρακτωμένων μαζών κατέβηκε από τις πλαγιές.

«Η βιντεοεπιτήρηση του ηφαιστείου είναι δύσκολη λόγω κακοκαιρίας, η πρόσκρουση του κυκλώνα συνεχίζεται εδώ, χιονίζει, χιονοθύελλα. Ωστόσο, σύμφωνα με υπολογισμούς, το ύψος του νέφους της τέφρας ήταν 15 χιλιόμετρα. – λέει το μήνυμα.

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι στο ηφαίστειο έχει εκχωρηθεί επί του παρόντος ο υψηλότερος «κόκκινος» κωδικός κινδύνου για την αεροπορία.

“Τα ρυάκια πυρακτώσεως μπορούν να ταξιδέψουν έως και 20 χλμ και να μπλοκάρουν τον αυτοκινητόδρομο Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάτσκι – Ουστ-Καμτσάτσκ”, – προειδοποίησε το ινστιτούτο.

Το ηφαίστειο Shiveluch είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Καμτσάτκα και το βορειότερο από όλα ενεργά στην περιοχή. Περιλαμβάνει τρεις κύριες δομές – το Old Shiveluch, την παλιά κοιλότητα της καλντέρας και το ενεργό ηφαίστειο Young Shiveluch.

Φωτογραφία: Institute of Volcanology and Seismology FEB RAS, KVERT / Y. Demyanchuk.
.

Το ύψος της εκπομπής τέφρας μετά την ηφαιστειακή έκρηξη στην Καμτσάτκα έφτασε περίπου τα 20 χιλιάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό αναφέρθηκε στο τηλεγραφικό κανάλι του παραρτήματος της Καμτσάτκα του FGBUN FRC “Ενοποιημένη Γεωφυσική Υπηρεσία της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών”.

.
«Ο ουρανός σε ακτίνα αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων από το ηφαίστειο, συμπεριλαμβανομένου του χωριού Klyuchi και Kozyrevsk στην περιοχή Ust-Kamchatsky, καλύφθηκε με ένα σύννεφο τέφρας. Η βροντή βουίζει λόγω ηλεκτροστατικής καταπόνησης στο σύννεφο τέφρας. Η τέφρα ξεκίνησε στο Klyuchi και στο χωριό Maiskoye, – είπε ο επικεφαλής της περιοχής Ust-Kamchatsky Oleg Bondarenko
.
Φωτογραφία: Y. Demyanchuk / IVIS FEB RAS / KVERT.
.

Το σύννεφο τέφρας που σχηματίστηκε ως αποτέλεσμα της έκρηξης του ηφαιστείου Shiveluch εξαπλώθηκε 500 χιλιόμετρα βορειοδυτικά. Αυτό ανακοινώθηκε στις 11 Απριλίου στο Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας του Κλάδου της Άπω Ανατολής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

.
Φωτογραφία: ia41.ru.

Το στρώμα ηφαιστειακής τέφρας στο χωριό Klyuchi, τον πλησιέστερο οικισμό στο ηφαίστειο Shiveluch στην Καμτσάτκα, είναι ήδη περίπου 8,5 εκατοστά.

«Η πτώση μιας τόσο σημαντικής ποσότητας τέφρας στο Klyuchi, τον πλησιέστερο οικισμό στο Shiveluch, καταγράφηκε τελευταία φορά το 1964. Ένα στρώμα περίπου 8,5 εκατοστών έχει ήδη πέσει και η πτώση της τέφρας συνεχίζεται. – Ο Αλεξέι Οζέροφ , διευθυντής του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας, Τμήμα Άπω Ανατολής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, αναφέρεται σε ένα μήνυμα .

«Η τέφρα στο χωριό Klyuchi, στην περιοχή Ust-Kamchatka, που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Shiveluch στην Καμτσάτκα, έγινε η ισχυρότερη των τελευταίων 60 ετών». — διευκρινίζεται στην υπηρεσία τύπου.

Φωτογραφία: Κυβέρνηση της Επικράτειας Καμτσάτκα.
Οι διασώστες πήγαν στην καλυμμένη με τέφρα περιοχή της Καμτσάτκα.
.
Η ηφαιστειακή έκρηξη ξεκίνησε νωρίς το πρωί της 11ης Απριλίου τοπική ώρα. Αρκετά χωριά στα ανατολικά της χερσονήσου καλύφθηκαν από ένα σύννεφο τέφρας. Η τέφρα ξεκίνησε στους οικισμούς της περιοχής Ust-Kamchatsky. Βροντές βροντούν στο χωριό Klyuchi. Συνιστάται στους κατοίκους να μην εγκαταλείπουν άσκοπα τις εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με το Υπουργείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης, το σύννεφο τέφρας μπορεί να φτάσει στο Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάτσκι, το οποίο βρίσκεται 450 χιλιόμετρα από το Shiveluch. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πτώση στάχτης στο χωριό Klyuchi έγινε η ισχυρότερη των τελευταίων 60 ετών.
.
Το Shiveluch είναι ένα από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια στην Καμτσάτκα. Περιλαμβάνει τρεις κύριες δομές: το ηφαίστειο Old Shiveluch, την αρχαία καλντέρα και το ενεργό ηφαίστειο Young Shiveluch. Το ύψος του θόλου λάβας του Young Shiveluch είναι 2500 μέτρα. Το ηφαίστειο βρίσκεται στη διασταύρωση των τόξων Κουρίλ-Καμτσάτκα και Αλεούτιων νησιών σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το χωριό Klyuchi στην περιοχή Ust-Kamchatsky και 450 χιλιομέτρων από το Petropavlovsk-Kamchatsky.

………….

……………………………………………………………………………………………………

 


Δεν υπάρχουν σχόλια